مقدمه
در گذشته سیستم های صوتی به گونه ای طراحی می شدند که عمدتا به صورت رومیزی و ایستاده و با حجم و ابعاد بسیار زیاد فضای بی روحی را برای دکوراسیون خانه ایجاد می کردند. این سیستم ها با امکانات حداقلی که داشتند خیلی از اوقات خواسته های ما را به طور کامل برآورده نمی کردند. اما امروزه نسل جدیدی از سیستم های صوتی و پنل های موسیقی وارد بازار شدند. این نسل جدید علاوه بر جنبه زیبایی که برای دکوراسیون خانه ایجاد می کنند، امکانات قابل توجهی هم دارند. در این مقاله آموزش کامل نصب و راه اندازی سیستم های صوتی خانگی توضیح داده شده است.
سیستم های صوتی امروزی با کیفیت پخش HIFI قابلیت پخش موسیقی به روش های مختلفی دارند. این سیستم ها حتی امکان اتصال به تلویزیون و اینترنت را ایجاد می کنند. سیستم های صوتی نسل جدید با دارا بودن سیستم عامل اندروید برای نصب اپلیکیشن های مختلف و همچنین در بعضی از مدل ها با قابلیت اتصال به تلویزیون از طریق کابل HDMI یک سینمای خانگی حرفه ای ایجاد می کنند که این روزها مورد استقبال بسیاری از افراد قرار گرفته است.
این سیستم های صوتی مدرن قابلیت اتصال به انواع اسپیکرهای سقفی، دیواری و ساب ووفر را داشته که می توان بسته به نوع سیستم صوتی، تعداد مشخصی از اسپیکرها را به آن متصل کرد. با استفاده از سیستم های صوتی مدرن، جذاب و کاربردی، افراد می توانند در هر نقطه از خانه، موسیقی دلخواه خود را پخش کرده و از شنیدن موسیقی نهایت لذت را ببرند.
در ادامه با آموزش نصب و راه اندازی این سیستم های صوتی خانگی با ما همراه باشید.
نوع کاربری و ابعاد اتاق
وقتی حرف از نوع کاربری زده می شود، منظور این است که فضای مربوطه مسکونی، اداری، تجاری و یا ورزشی است. در هر کدام از این کاربری ها به اسپیکر و آمپلی فایر مخصوص آن کاربری نیاز داریم. به طور مثال برای فضای مسکونی می توان از آمپلی فایرها و اسپیکرهای اهمی استفاده کرد که قابلیت پخش HIFI دارند. اما در یک فضای اداری معمولا از آمپلی فایرهای ولتی به همراه اسپیکرهای پیجینگ استفاده می شود.
نکته بعدی ابعاد فضای موردنظر است. که بسته به نوع کاربری و میزان مورد نیاز حجم صدا انتخاب می شود. برای فضاهای تا 50 متر بین 20 تا 100 وات، فضای بین 50 تا 100 متر 100 تا 500 وات، بین 100 تا 200 متر 500 تا 2000 وات و بیش از 200 متر 2000 وات تا 4000 وات تخمین زده می شود. توجه کنید که این موارد بر مبنای توان ماکزیمم است.
بطور مثال برای یک فضای خانگی 100 متری چهار اسپیکر 20 الی 40 وات یا دو اسپیکر 50 الی 100 وات کفایت می کند.
آموزش نصب سیستم صوتی خانگی: جانمایی اسپیکرها و آمپلی فایر
پنلی را که انتخاب کرده اید در نظر بگیرید. اگر این پنل دارای ۴ خروجی اسپیکر ۲۵ وات باشد، ترجیحا باید از اسپیکرهای ۲۰ یا 4۰ وات و به تعداد ۴ عدد استفاده کنید. البته می توانید تعداد اسپیکرها را بیشتر کنید اما باید این نکته را در نظر بگیرید که در این صورت باید اسپیکرهای استفاده شده توان خروجی کمتری داشته باشند و نهایتا با سری یا موازی کردن اسپیکرها با ورودی ترمینال پنل، می توانید به تعداد دلخواه خود از لحاظ تعداد اسپیکر برسید.
آموزش راه اندازی سیستم صوتی خانگی: نحوه سیم بندی اسپیکر و آمپلی فایر و نوع سیم مورد استفاده
اگر بخواهید یک پنل موسیقی دیواری را به اسپیکرهای سقفی متصل کنید، ابتدا باید ترمینال های پشت پنل را بررسی کرده و در قسمتی که L+ و L- وجود دارد سر مثبت و منفی سیم اسپیکر سمت چپ و در قسمتی که R+ و R- وجود دارد سر مثبت و منفی سیم متصل به اسپیکر سمت راست را قرار دهید.
برای اتصال پورت AUX به تلویزیون باید از کابل AUX استفاده کرد. به نحوی که از ترمینال AUX پنل تا پشت تلویزیون لوله گذاری انجام شود. سپس کابل را کشیده و در نهایت داخل قوطی برق قرار داد. با استفاده از سوکت صدا و بکارگیری فیش صدا، انتقال صوت تلویزیون را به اسپیکرها میسر کرد. برای انتقال تصویر پنل به تلویزیون نیز باید از کابل HDMI استفاده نمود. و در قوطی پشت تلویزیون که سوکت HDMI در آن تعبیه میشود قرار داد. جهت تامین برق پنل باید از قبل یک سیم فاز و نول برای قوطی پنل کشیده شده باشد.
آموزش کامل نصب و راه اندازی سیستم های صوتی خانگی
طریقه اتصال به تلویزیون
برای اینکه بتوان آمپلی فایر را به تلویزیون متصل کرد ابتدا باید در نظر بگیریم که آمپلی فایر چه نوع درگاه ورودی و خروجی دارد. عمده آمپلی فایرها دارای درگاه ورودی AUX بوده که به راحتی می توان از طریق ارتباط کابل AUX بین تلویزیون و آمپلی فایر صدای تلویزیون را روی اسپیکرها دریافت کرد.
برخی از آمپلی فایرها ورودی اپتیکال دارند. در این صورت اگر تلویزیون مجهز به خروجی اپتیکال باشد می توان از کابل اپتیکال برای این ارتباط استفاده کرد.
ضمنا در نسل های جدید سیستم های صوتی ورودی و خروجی HDMI وجود دارد. به وسیله کابل HDMI می توان ارتباطات گسترده تری بین آمپلی فایر و تلویزیون ایجاد نمود.
طریقه اتصال به میکروفن
برای اتصال میکروفن به آمپلی فایرهای رومیزی فیش مخصوص میکروفن را به سوکت مربوطه که در آمپلی فایرهای رومیزی تعبیه شده متصل می کنیم. ولی برای آمپلی فایرهای دیواری ابتدا باید از طریق ترمینال ورودی AUX لوله گذاری تا مکان مناسب جهت نصب پریز مخصوص میکروفن انجام شده و کابل AUX بین این دو بخش اجرا شود تا بتوان میکروفن را به پنل موسیقی دیواری متصل کرد.
طریقه اتصال به آمپلی فایر جانبی
اگر بخواهیم آمپلی فایری را به یک آمپلی فایر دیگر متصل کنیم تا بتوانیم توان بالاتری را با توجه به تعداد و توان اسپیکرها داشته باشیم باید با استفاده از کابل AUX ، خروجی AUX آمپلی فایر اصلی را به ورودی AUX آمپلی فایر جانبی متصل کرد. با استفاده از این کار می توان به راحتی فضاهای بزرگ را تحت پوشش سیستم صوتی فراگیر قرار داد.
طریقه اتصال به ساب ووفر
برای استفاده از ساب ووفر در کنار اسپیکرهای سقفی یا دیواری باید کابل AUX از خروجی AUX آمپلی فایر به ورودی AUX ساب ووفر متصل شود تا بتوان از ساب ووفر در کنار اسپیکرها استفاده کرد.
طریقه مدیریت هزینه اجرای سیستم صوتی در فضاهای بزرگ
جدای از بحث آموزش نصب و راه اندازی سیستم های صوتی خانگی، مدیریت هزینه نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. گاها پیش می آید بابت مدیریت هزینه تمام شده سیستم صوتی از ترکیب چند آمپلی فایر استفاده می شود. با این کار علاوه بر کاهش هزینه، پوشش کاملی برای دستیابی به صوتی فراگیر در فضا ایجاد می گردد.
به طور مثال برای یک فضای 200 متری برای داشتن حجم و کیفیت صدای بالا نیاز به 4 اسپیکر سقفی 100 وات داریم. و از طرفی هم می خواهیم از تاچ پنل آمپلی فایرهای دیواری استفاده کنیم. ولی میزان توان خروجی در این حد تنها در پنل های 7 و 10 اینچ هست که قیمت بالایی دارند. در این جا پیشنهاد می شود برای کاهش هزینه ها از پنل های موسیقی با سایز کوچک که دارای خروجی AUX هستند استفاده شود. در کنار آن برای پوشش کامل توان اسپیکرها از آمپلی فایر جانبی در کنار این پنل موسیقی استفاده گردد.
طریقه کنترل پنل موسیقی اندروید با موبایل و تبلت
در پنل های موسیقی دیواری اندروید با استفاده از اپلیکیشن ESHARE می توان مدیریت کل تاچ پنل را روی موبایل یا تبلت به دست گرفت. البته فراموش نشود که برای ایجاد این ارتباط حتما باید از یک مودم وای فای در فضا استفاده کرده. پنل موسیقی و موبایل نیز به وای فای مودم متصل باشد.
آموزش نصب و راه اندازی سیستم صوتی خانگی: نوع سیم مورد استفاده برای اسپیکر
برای اینکه بتوان کیفیت بالایی را از خروجی اسپیکرها دریافت کرد، نوع سیم مورد استفاده بین آمپلی فایر و اسپیکر از اهمیت زیادی برخوردار است.
سیم مورد استفاده ترجیحا سیم مخصوص اسپیکر (سیم شیشه ای) با مقطع 2 بوده و برای فضاهایی که فاصله اسپیکر تا آمپلی فایر زیاد است از مقطع 2.5 استفاده شود. در صورتی که به دلیل کمبود فضا برای انتقال سیم اسپیکر ناچار باشیم آن را از کنار کابل یا سیم برق عبور دهیم باید از سیم مخصوص اسپیکر شیلددار استفاده کنیم. تا از ایجاد نویز جلوگیری شود.
نتیجه گیری
سیستم های صوتی همواره یکی از جذاب ترین بخش های یک ساختمان به حساب می آید. در چند سال اخیر سیستم های صوتی خانگی نسل جدید که شامل اسپیکرهای سقفی و پنل های موسیقی دیواری است بسیار مورد استقبال قرار گرفته و جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است.
این سیستم ها به خصوص به دلیل تنوعی که در قیمت دارد باعث شده که افراد از هر قشری بتوانند از منزل مسکونی ساده تا لوکس ترین آپارتمان ها را به آن مجهز کرده و به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند. و حتی برای ساختمان سازها گاهی به عنوان یک آپشن جذاب به حساب آمده و با تجهیز خانه خود به این سیستم ها با قیمتی حداقلی توانستند ملک خود را با قیمتی مضاعف به فروش رسانند.
به طور کل برای اینکه بخواهید یک سیستم صوتی را تهیه نمایید، با توجه به قابلیت ها و امکاناتی که یک سیستم صوتی دارد، بودجه ای که برای آن در نظر گرفتید و با توجه به متراژ فضای موردنظر می توانید پنل موسیقی دلخواه خود و اسپیکرها را انتخاب کنید.
در این مقاله سعی شد جزییات نصب و راه اندازی این سیستم های صوتی خانگی گفته شود تا دید بهتری نسبت به اجرای این تجهیزات به دست آید. این سیستم ها دارای تنوع گسترده ای هستند که هر کدام دارای جزییات متفاوت بوده که با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی نسبت به اجرای این سیستم ها و استفاده درست از آن ها فراهم می شود.